Oude Interviews

Interview met Marlon Dorand

Wie is Marlon?

Marlon is sinds 1,5 jaar voorzitter van Jeugddrumfanfare de Stefaantjes. Hij is getrouwd met Edith, die actief is als medewerker, en samen hebben zij drie kinderen. Noah (9) heeft les op de sax, Seline (9) op de trompet en Lieve (6) volgt lessen Algemene Muzikale Vorming.

Marlon is 37 jaar, woont in Lent en werkt als Lead Engineer bij Royal Haskoning DHV. Dit laatste houdt in dat hij adviseert over complexe installaties in gebouwen in binnen- en buitenland. Voor zijn werk moet Marlon daarom vaak op zakenreis. Dit vindt hij leuk, maar af en toe ook wel vermoeiend. In zijn vrije tijd vindt Marlon het leuk om met zijn kinderen spelletjes te spelen op de Playstation of de Wii en is hierin erg fanatiek. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan de muziek.

Wat heb jij met muziek?

Muziek zit in mijn genen. De hele familie van mijn vaders kant speelt een instrument in grote bands op Curaçao. Ik en geboren op Curaçao en op mijn 7e ben ik begonnen met les op de ukelele (zo’n klein gitaartje) op de muziekschool in Curaçao. Het leslokaal was echter naast het drumlokaal en dit leek me stiekem eigenlijk veel leuker. Na 2 jaar ben ik geswitcht naar drumles en dit heb ik tot mijn 14e gevolgd. Toen ben ik verhuisd naar Nijmegen.

Daar wilde ik natuurlijk ook weer wat met muziek doen en ik keek in de gemeentegids. Bovenaan het lijstje muziekverenigingen stond de Stefaantjes. Hier kon ik helaas niet beginnen, omdat ik met mijn 14 jaar te oud was om opgeleid te worden bij de jeugddrumfanfare. De tweede muziekvereniging op de lijst was Slagwerkgroep Neerbosch Oost. Hier ben ik toen gaan kijken en sinds 1992 lid geworden. Ik ben daar ook een tijdje voorzitter geweest en op dit moment nog steeds spelend lid.

Daarnaast heb ik rond mijn 16e samen met een aantal vrienden een schoolbandje opgericht. Hierin speelde ik in eerste instantie drums, maar ben vrijwel direct overgestapt naar de basgitaar. Dit heb ik mezelf toen aangeleerd en met wat hulp van vrienden die al gitaar konden spelen. Het bandje ‘Orange’ bestaat nog steeds, het zij in een iets andere samenstelling.

Welke muziek luister je graag?

Ik luister echt van alles, van Rammstein tot Bob Marley. Ik heb niet echt één favoriete artiest. Vooral als ik in de auto zit, zet ik een lekker muziekje op.

Hoe ben je bij de Stefaantjes terecht gekomen?

Ik was met mijn kinderen op de Koninginnemarkt in het Goffert Park en daar zagen we de PR stand van de Stefaantjes. We zagen dat er ook AMV lessen werden gegeven voor jonge kinderen. Ik en mijn vrouw vinden het belangrijk om onze kinderen een basis in de muziek mee te geven, dus dat leek ons wel wat. Toen Noah en Seline al een tijdje op AMV zaten, vroeg Chamin mij of ik voorzitter van de Stefaantjes wilde worden.

Wat houdt het voorzitterschap in en hoe bevalt het tot nu toe? Wat is leuk en wat is minder leuk?

Als voorzitter zet ik samen met de rest van het bestuur de grote lijnen van de vereniging uit. Wij houden als bestuur samen in de gaten of alles goed loopt en alle taken goed verdeeld zijn. De dingen die ik doe en regel zijn vooral achter de schermen. De dingen achter de schermen liggen me ook beter dan het op de voorgrond treden, zoals bijvoorbeeld bij het speechen tijdens de concerten. Het voorzitterschap bij de Stefaantjes mij bevalt goed.

We zijn pas verhuisd. Wat vindt je van de nieuwe locatie?

Ik vind de nieuwe locatie uitstekend! De school ligt mooi centraal in Nijmegen en we hebben alles wat we nodig hebben in de buurt. De wijk is ook erg kinderrijk en hier kunnen we ons voordeel mee doen.

Waarom zou je de Stefaantjes aanraden?

Omdat het zo’n ontzettend leuke club is! De kinderen ontmoeten leeftijdsgenoten en leren de basisbeginselen van muziek. Ik heb er zelf heel veel aan gehad om muziek te leren.

Wat is volgens jou de leukste activiteit/het leukste optreden?

Ik vind de concerten, concertreizen en kampreizen zeer leuke activiteiten. Ik kijk nu al uit naar de kamp van dit jaar in juni! Edith zit dit jaar in de kampcommissie en gaat in ieder geval mee. We moeten nog bekijken of we beiden mee kunnen met de kamp.

Heb je nog ideeën voor de Stefaantjes?

Als bestuur hebben we heel veel punten en ideeën die we graag willen uitwerken. Eén van die ideeën, waar ik me zelf ook mee bezig ga houden is het in kaart brengen van de muzikale ontwikkeling die een Stefaan bij ons doorloopt en hoe wij als bestuur, instructeurs en medewerkers, de muzikale ontwikkeling van een van AMV tot uitstroom naar een volwassen vereniging efficiënter, leuker en uitdagender kunnen maken.

Ik geef het stokje door aan …

Chris Kleinpenning