Organisatie

Interview met Jan Sinke

Wie is Jan Sinke?

P1010903

Jan Sinke is sinds 2010 instructeur Algemene Muzikale Vorming, in de volksmond ook wel AMV genoemd. In het dagelijkse leven is hij leraar op verschillende basisscholen en werkt hij als dirigent en hovenier. Naast het geven van cursussen, is Jan eigenlijk zelf ook nog een beetje leerling. Hij volgt namelijk een opleiding tot koordirigent.

 

Welke band heeft Jan Sinke met muziek?

“Muziek komt steeds in mijn leven terug”
Jan is al heel lang actief met muziek. Op jonge leeftijd leerde hij piano en blokfluit spelen. Na zijn opleiding aan de Pabo, die hij met een specialisatie in muziek en geografie had afgerond, ging hij aan het werk op verschillende basisscholen. Muziek en met name het geven van muziekles zat in zijn bloed en na 25 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt en zegde hij zijn vaste baan op om zich onder andere meer te kunnen richten op de cursussen muzikale vorming voor kinderen.  

Hoe is Jan Sinke bij de Stefaantjes gekomen?

Nadat Jan zijn vaste baan in het onderwijs had opgezegd ging hij zich richten op het lesgeven in muzikale vorming en dirigeren. Hij had nèt zijn advertentie online gezet toen de Stefaantjes belden om te vragen of hij de opleiding AMV vorm wilde geven en op zaterdagen ook les wilde geven. De keuze was snel gemaakt en dit jaar is het alweer zijn tweede jaar bij de Stefaantjes. Jan heeft het er erg naar zijn zin en is het ondertussen gewend om net als andere Stefanen elke zaterdagochtend vroeg op te staan voor de repetitie.

Wat is AMV?

Algemene Muzikale Vorming is een cursus die kinderen kennis laat maken met allerlei aspecten van muziek. Jan doet dit in zijn cursussen door de kinderen te laten spelen met maat en ritme, zang, dans en bewegen op muziek. Centraal in zijn manier van lesgeven staat de theorie van Willem Gehrels, waarin onder andere het aanbieden van muzikale tegenstellingen (hard/zacht, hoog/laag) een grote en belangrijke rol speelt.
AMV bij de Stefaantjes gaat nu zijn tweede jaar in en is nog steeds erg succesvol. Nog steeds komen kinderen met plezier naar de cursus, waar Jan nog steeds met veel inzet en toewijding de kinderen kennis laat maken met de muzikale bouwstenen.
AMV start twee keer per jaar (in januari en in september) en naast de basiscursus is het ook mogelijk om een vervolgcursus te volgen. Beide cursussen worden aangeboden als er genoeg vraag is. Centraal in de cursus staan:

  • - Spelenderwijs kennismaken met muziek.
  • - De muzikale bouwstenen zoals maat en ritme, werken met muzikale tegenstellingen, zang en  dans en beweging.
  • - Het spelen op meetallofoon/xylofoon, waarbij een eerste begin wordt gemaakt met het  aanbieden van het notenschrift en het spelen van een eenvoudig lied(fragment)
  • - Kennismaken met Jeugddrumfanfare de Stefaantjes en haar verschillende muziekinstrumenten.

Jan Sinke heet iedereen die een kijkje wil komen nemen van harte welkom!