Organisatie

Wie is Chris?chris harmonie hatert

Chris is al bijna 20 jaar dirigent van Jeugddrumfanfare de Stefaantjes. Hij is getrouwd met Yvonne en samen hebben zij drie dochters, Vivian (14), Eveline (12) en Michelle (8). Op dit moment speelt Eveline dwarsfluit in het orkest en krijgt Michelle les op de trompet. 

Chris is 50 jaar, woont in Malden en werkt als processpecialist bij TenneT. Dit laatste houdt in dat hij bedenkt hoe de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnetwerk internationaal samenwerkt. Chris grapt dat hij er indirect voor zorgt dat het licht aan blijft in Nederland. Hij besteedt erg veel tijd aan de muziek en heeft daarnaast eigenlijk geen tijd voor andere hobby’s.

Hoe ben je in het muziekwereldje terecht gekomen?

Ik ben op hele jonge leeftijd begonnen met muziek maken. Nadat ik 2 jaar een soort cursus Algemene Muzikale Vorming heb gevolgd, ben ik op 6-jarige leeftijd op trompetles gegaan.  Nadat ik een aantal jaren les had gehad op de trompet ben ik bij de harmonie in Malden gaan spelen. Toen ben ik vanuit Malden naar Nijmegen verhuisd en heb ik een tijdje bij een orkest van Willy Hautvast bij de Lindenberg gespeeld. In 1979 ben ik lid geworden bij Michaël.  Dat was toen nog een hele andere vereniging met pijperfluiten, es-des trompetten, klaroenen en majorettes. Nadat er verschillende dirigenten de revue waren gepasseerd, werd mij gevraagd om het orkest te dirigeren. Dit heb ik ca. 5 jaar gedaan waarin Michaël is omgevormd tot een drumfanfare. In die tijd heb ik ook een aantal dirigeercursussen gevolgd. In 1992 ben ik bij Harmonie Hatert gegaan omdat ik zelf muziek wilde blijven maken. Hier speel ik nu nog steeds trompet.

Hoe ben je bij de Stefaantjes belandt en uiteindelijk dirigent geworden?

Ik werd gebeld of ik trompetles zou willen geven bij de Stefaantjes. Ik ben ongeveer 2 à 3 jaar trompet instructeur  geweest. Daarna werd gevraagd of ik het dirigentenstokje wilde overnemen van Henny Haan en daar heb ik volmondig ja op gezegd.

Wat is er zo leuk aan het dirigeren van het orkest?

Dat ik de kinderen richting kan geven en er uiteindelijk voor kan zorgen dat er echt samenspel ontstaat. Als dat lukt ben ik heel tevreden!

chris 3

We zijn pas verhuisd, wat vindt je van de nieuwe locatie?

Ik vind de nieuwe locatie heel erg goed! Op de SSgN is het schoon, niet zo belachelijk warm, we hebben heel veel ruimte en alles is gemakkelijk voor handen. We hadden hier 5 jaar geleden al naar toe moeten verhuizen!

Waarom zou je de Stefaantjes aanraden?

Omdat het een combinatie is tussen muziek maken en het contact met leeftijdsgenootjes. Daarbij vind ik dat we muziekles bieden van een hele goede kwaliteit. De instructeurs zijn echt de stille krachten van de Stefaantjes.

Wat is volgens jou het leukste optreden?

Eigenlijk vind ik alle optredens leuk, als er maar veel publiek is. Zoals bij ons optreden tijdens Nijmegen Muziekstad of ons optreden in Kernwasser Wunderland. Dan kunnen de kinderen echt laten horen wat ze kunnen en sta je niet voor niks te spelen. Ik vind concerten net iets leuker dan de loop optredens, omdat ik de kinderen dan meer uitdagende muziek kan laten spelen.

Heb je nog ideeën voor de Stefaantjes of wat zou je graag anders zien?

Het enige wat ik graag anders zou zien is het ledenaantal. Ik hoop heel erg dat er binnenkort meer leden voor het orkest bij komen.

Ik geef het stokje door aan …

Folkert Geurtz